BEGIVENHEDER

Æblealleen

Lørdag den 26. september, kl. 14 på hjørnet af Fionavej og Forskerparken nær Teknologisk Institut

Let me take you there,/ coz’ I know this place/ called… Æbleallé!

Æblehøsten er over os, og Odense har mange offentlige frugthaver i byens godt gemte, grønne oaser.

Lørdag den 26. september viser Gro Odense Byhaver og De Vilde Mentorer dig vej til byens eneste æbleallé. Vi mødes kl. 14 på hjørnet af Fionavej og Forskerparken nær Teknologisk Institut og går til markvejen ned mod det Ny Universitetshospital. Undervejs kan du høre, hvordan denne æbleallé var led i et ambitiøst forsøg på at plante frugttræer langs de bynære landeveje i det ganske danske land.

Æblealleen ligger tæt på Kold College og SDUs campus, så hvis du ikke kan være med den 26. september, så tag selv ud og pluk. Du kan finde markvejen og mange andre offentlige frugttræer på her. Kortet kan vises på din smartphone uden nogen app. God høst!


Kollektiv kortlægning af lovligt æblerov

Fra d. 10. september til d. 18. september
Odense Hovedbibliotek

 
Kender du et hemmeligt æbleplukkersted? Gro Odense kortlægger byens frugttræer.
Står der virkelig æbletræer i det offentlige rum i Odense? Og må man godt plukke æblerne? Svaret er: Ja og ja! Gro Odense har påbegyndt en kortlægning af alle byens offentligt tilgængelige frugttræer, inklusiv dem der står i private haver, som ejerne har åbnet for fælles æblerov. Med en tegnestift på kortet kan du dele dine egne hemmelige plukkesteder og hjælpe kortet med at vokse sig stort og saftigt. Efter festivalen bliver nye punkter ført ind i det digitale kort, som herefter er offentlig ejendom for alle urbane frugthøstere.
 
Gro-holdet introducerer til projektet fredag 11. september kl. 14 – 15:00.
 
Åbningstider: Man-Fre 10:00-19:00 / Sat 10:00 – 15:00
Gro Odense Byhaver er en forening, der eksperimenter med urbant havebrug.


Om byfrugt: foredrag om de urbane frugttræers historie

Fredag, den 11. september, fra kl. 14 til 15:00,
Odense Hovedbibliotek

 
Foredrag om de urbane frugttræers historie.
Hvor i Danmarks byer blev de allerførste offentligt tilgængelige frugtlunde plantet? Og hvorfor begyndte man at anlægge pyntebede og græsplæner i de fælles rum, når der kunne være en frugtplantage eller en nyttehave i stedet? Holger Berg, historiker ved HC Andersen Centret, fortæller om de urbane æbletræers historie og den lange tradition for at plante frugt i offentlige og semi-offentlige rum i Odense.
 
Jordbrugsteknolog og Miljø- og naturstuderende Michala Ammitzbøll Sandberg, der organiserer sanketure i byen, deler ud af sine bedste opdagelser og oplevelser med både selvsåede og planlagte frugttræer i
Odense.
 


Gå på æblerov med Gro Odense

Sondag, den 23. august, fra kl. 14 til 15:30, Munkebjerg Kirke

Vi tager på æblerov. Er du med? Så tag en pose og godt humør med!
Turen til frugtengen ved Munkebjerg Kirke tæt på centrum er del af vores kortlægning af de mange frugttræer i Odense, som man frit kan plukke fra. Hvorfor købe æbler fra den sydlige halvkugle i supermarkedet, når de danske sommeræbler er modne? Hvis du ikke kan deltage søndag den 23 august, så kig forbi på www.gro-odense.dk/frugt – her finder du vores kort over æbletræer og andre gode sankesteder på offentlige arealer i Odense.
Vi glæder os på se dig!
 
*Bemærk venligst at der muligvis bliver taget billeder og video under arrangementet med henblik på reklame og markedsføring. Hvis du ikke ønsker at blive fotograferet, bedes du oplyse det til et af medlemmerne fra Gro Odense, som er tilstede ved arrangementet.

How to make a terrarium – International Week

Lørdag, den 09. november, fra kl. 10 til 12.

Join us and build your own miniature garden to take home with you. Let your imagination go wild to create a world in a glass, with plants and figures to tell a story!

We will provide all materials needed – soil, stones and vessels to the succulents and cacti. We will also have mini figures/decorations you might like to incorporate in your design, but feel free to bring along your own, too.

This workshop is also about recycling, upcycling and treasuring the resources that we have.

Program:
A (very) short history of the terrariums
A brief presentation of Halmhuset Odense and Gro Odense Byhaver
Let’s get hands dirty and make a terrarium!
Let’s get social over a cup of coffee and snacks.

Language: English
Age: 5-100+

Participation in the workshop is free, but places are limited, so please sign up via the link in “Tickets“.

This event is a part of International Week. The event is organised by Gro Odense Byhaver and sponsored by International Community Odense.

*Bemærk venligst at der muligvis bliver taget billeder og video under arrangementet med henblik på reklame og markedsføring. Hvis du ikke ønsker at blive fotograferet, bedes du oplyse det til et af medlemmerne fra Gro Odense, som er tilstede ved arrangementet.


DEN STORE Æbledyst

Søndag den 29. september fra kl. 12 til 16.

Byhaven “Åhaven”. Åhavens adresse er Skt. Jørgens Engen 2, på Østerbro mellem Skt. Jørgens Gade og åen, parallelt med Christiansgade.

Pris: Gratis! Desuden får alle most med hjem i nemme bag-in-box-poser, uanset om de kommer med æbler eller blot hjælper med at presse æblemosten.

Æbleglade odenseanere indbydes hermed til en eftermiddag med presning af æblemost!

Har man ikke et æbletræ i baghaven, så kan man også plukke æbler fra træer på offentlige arealer i området. Et lille udpluk findes på dette kort.

Børn er meget velkommen. Der vil være spil, forstørrelsesglas til at se på insekter, stenmaling og andre sjove æblerelaterede aktiviteter.

Vi disker op med snacks og laver sammen en suppe over bålet. Vi har et telt i tilfælde af regn.

Konkurrence: Der er æren og lille præmie til holdet, som bringer flest æbler.

Så kom frisk og tag dine venner med til byens berømte æbledyst.

*Bemærk venligst at der muligvis bliver taget billeder og video under arrangementet med henblik på reklame og markedsføring. Hvis du ikke ønsker at blive fotograferet, bedes du oplyse det til et af medlemmerne fra Gro Odense, som er tilstede ved arrangementet.


Bål, Bæredygtighed og Biodynamik

Fredag , 12.07.2019, kl. 16.00 – 21.00

Gro Odense Byhaver
Sankt Jørgens Engen 2, 5000 Odense, Denmark

Kunne du tænke dig at få inspiration til hvordan du kan have en bæredygtig køkkenhave? Så kig forbi til Bål, Bæredygtighed og Biodynamik hos Gro Odense Byhaver!
Det er gratis, men man skal registrere ved at sende en email med emnet “B.B.B.” på Groodense@gmail.com (seneste d. 10. july).

PROGRAM: kl. 16.00 rundvisning
kl. 16.30 oplæg – introduktion til den bæredygtige køkkenhave
kl. 17.00 spørgsmål til oplæg
kl. 18.00 – 21.00 bål, mad og hygge

Kom med i Åhaven!

*Bemærk venligst at der muligvis bliver taget billeder og video under arrangementet med henblik på reklame og markedsføring. Hvis du ikke ønsker at blive fotograferet, bedes du oplyse det til et af medlemmerne fra Gro Odense, som er tilstede ved arrangementet.


Elderflower syrup & pancakes over the fire

Søndag , 23.06.2019, kl. 13.00 – 16.00

Gro Odense Byhaver
Sankt Jørgens Engen 2, 5000 Odense, Denmark

Vi skal på sanketur igen! 😀
Hvis vejret tillader samles vi rundt om bålet søndag og bruger sæsonens smukke blomstre til at lave syrup, pandekager og hvad vi nu ellers finder på.
Tag gerne en gammel rengjort syltetøjsglas (eller en anden beholder) med til hvis du vil tag lidt af hyldeblomstsyrupen med hjem og lad det trække, så du kan drik det, når den er klar.
Du kan også tag vodka med, og lave snaps af sæsonens blomstre; tusindfryd, hyld, roser, osv ♥ Man vil også få mulighed for at prøve en snaps jeg (Sarafina) har lavet på brændenælder og granskud. Eller hyldeblomst te, da jeg også har tørret noget hyldeblomst.

Hvor: Åhaven (Sankt Jørgens Engen 2, Odense)
Hvem: Alle er velkomne
Hvad: Vi samler hyldeblomster og så koger vi dem til syrup over bålet og laver hyldeblomstpandekager. Det bliver en hyggelig komsammen, hvor man kan lære lidt om spiselige planter, og lære nogle grønne ildsjæle at kende.
Det kan godt være der ikke er nok hyldeblomstre i området, så hvis du går forbi nogen hyldeblomstre på vejen til haven, så pluk gerne lidt og tag det med 😉


How to make a terrarium POSTPONED DUE TO HEAVY RAIN

Lørdag , 15.06.2019, kl. 11.00 – 13.00

Søndag , 16.06.2019, kl. 11.00 – 13.00

Åhaven, Sankt Jørgens Engen 2, 5000 Odense, Denmark

Hi, I am Cristina, a member of Gro Odense with a newly found hobby – making terrariums. Come and join me in this workshop where you’ll create your own miniature garden to take home with you.

Gro Odense will provide everything needed from soil, stones, vessels to the succulents and cactuses, and I will show you the steps to make an open terrarium.

It’s free, but please register by sending an email with the subject ”terrarium” at Groodense@gmail.com.

Max 10 participants.

In this workshop, you will:

  • Make your own mini-garden and take it home
  • Discover our urban garden in Åhaven
  • Enjoy a social gathering outdoors

Languages: English (and Danish 🙂 )


Sanketur: Bålmad med vilde planter

Lørdag, 11.03.2019, kl. 11.00 – 14.00

Åhaven, Sankt Jørgens Engen 2, 5000 Odense, Denmark

Vi samles ved Åhaven (vores byhave langs Odense å) og sanker vilde urter i området. Så kommer der gang i bålet i Åhaven, og vi laver grønne pandekager og skovsalat 🌿
I sæson: mælkebøtter, bøgeblade, japansk pileurt, løgkarse, hyrdetaske, syre, gran og meget mere! 🌿


Forårsfest

Lørdag, 31.03.2019, kl. 11.00 – 14.00

Åhaven, Sankt Jørgens Engen 2, 5000 Odense, Denmark

Foråret kommer snart så det er tid til at åbne haven!
Vi vil tale om de kommende aktiviteter for året, du kan vælge, luge og plante dine bede og hjælpe med at forberede en varm suppe.
Du er også velkommen til at bringe en lille ret af eget valg.
Alle er inviteret! 🙂


Årets første sanketur

Lørdag, 24.03.2019, kl.11.00 – 14.00

Fruens Bøge Skov, 5250 Odense SV, Danmark

Naturen spirer med spiselige planter ♥ Lad os se hvilken grønne guld, der gemmer sig på skovbunden!

Hvor: Vi mødes ved ishuset ved skovsøen og går en tur i de skønne omgivelser omkring Fruens Bøge.
Hvad: Vi sanker sæsonens urter. Lige nu er sæsonen inde for ramsløg, skvalderkål, brændenælder, rød tvetand og mange flere spiselige planter.
// Hvad betyder “sanke”? At sanke betyder noget så simpelt som at samle og plukke råvarer fra naturens madkammer. Det er altså en nem måde at få frugter, nødder, urter eller blomster på bordet helt gratis. Samtidig er det også et utroligt bæredygtigt alternativ til at gå ned og købe varerne i supermarkedet. //

Medbring gerne:
-saks
-net til de sankede urter
-drikkelse og en kop
-snacks
(men i udgangspunkt er det nok bare at komme og være med!)